La 19.5. klo 10-14
Mariankatu 2 00170 Helsinki
ARVONTA! Kierrokselle osallistujat arvotaan. Kierrokset klo 10 klo 10.30 klo 11 klo 11.30 klo 12 klo 12.30 klo 13 klo 13.30 klo 14 Arvonta käynnissä 07.-11.05.2018, lähetä koko nimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero ja sähköposti sekä mille kierrokselle haluat osallistua osoitteeseen info@openhousehelsinki.fi Arvomme jokaiselle kierrokselle 7 avec lippua HUOM! kierrokselle kuvallinen henkilötodistus mukaan Valokuvaaminen on kohteen sisätiloissa kielletty. Kohteessa on Puolustusvoimien toimesta tallentava kameravalvonta. Kierrokselle osallistuvien nimet luovutetaan sotilasviranomaiselle.
Majuri Marko Maaluoto
Kohde ei ole esteetön
Helsingin päävartio ja samassa korttelissa oleva alkuperäiseltä nimeltään keisarillisen palatsin talousrakennus on rakennettu vuosina 1840-1843. Päävartiota on laajennettu kolmeen kertaan vuosina 1863, 1878 ja 1910. Alkuperäinen päävartio perustuu Venäjän keisarillisen armeijan yleismalliin ja -rakenteeseen, jonka johdosta monet saman aikakauden päävartiot muistuttavat toisiaan.
Helsingin päävartiosta käsin on johdettu lähes koko historiansa ajan varuskunnan vartioita ympäri kaupunkia. Vartio-osastot sinne tulivat tietyistä varuskunnan joukoista, jotka autonomian aikaankin olivat enimmäkseen suomalaisia. Itsenäisyytemme aikana vartio-osasto on tullut lyhyitä ajanjaksoja lukuun ottamatta aina nykyisestä Kaartin jääkärirykmentistä tai sen edeltäjistä.
Alkujaan päävartiossa oli isoja arestihuoneita, mutta keisarikunnan kehittyvän rikoslainsäädännön myötä sinne rakennettiin pieniä sellejä ja isot huoneetkin jaettiin pienemmiksi. Autonomian aikana päävartiossa oli myös varuskunnan kassaholvi. Päävartiossa suurin osa huoneista ja monista yksityiskohdista on edelleen hyvin lähellä alkuperäistä muotoaan, vaikka käyttötarkoitus on saattanut muuttua. Myös toiminta on suurimmalta osin alkuperäinen, sillä valmistumisestaan lähtien päävartiosta käsin on asetettu vartiomiehet ensin Keisarilliseen palatsiin ja nyttemmin Tasavallan presidentin linnaan. Päävartion edessä seisova vartiomieskin on tuttu näky helsinkiläisille jo yli 170 vuoden ajalta.