Kirsikkapuisto

Maisema-arkkitehti Tiina Perälä

Jättiläisenpolku 1, 00880 Helsinki

Peruskorjatussa Kirsikkapuistossa yhdistyy kauneus, toiminnallisuus ja tekniset hulevesiratkaisut. Puiston noin 260 kirsikkapuuta, muut japanilaishenkiset istutukset ja rakenteet sekä hulevesiaihe muodostavat kokonaisuuden, jota tullaan kaukaa kokemaan, eritysesti Hanamin eli kirsikankukinnan aikaan.

Kirsikkapuisto perustettiin, kun japanilainen kauppias Norio Tomida teki aloitteen, että Helsingissä asuvat japanilaiset ja täällä toimivat japanilaiset yritykset voisivat lahjoittaa helsinkiläisille kirsikkapuita Hanami-juhlan pitämistä varten. Hanami on japania ja tarkoittaa kukkien katselemista. Järjestetyssä keräyksessä saatiin kokoon 152 rusokirsikkaa, jotka istutettiin Roihuvuoressa, Sahaajankadun ja Abraham Wetterin tien kulmauksessa olevaan puistoon vuosina 2007‒2009. Roihuvuori-Seura on täydentänyt kirsikkaistutuksia vuodesta 2012 istuttamalla kirsikoita Vuoden roihuvuorelainen -arvonimen saajille. Ensimmäistä Hanami-juhlaa vietettiin Kirsikkapuistossa vuonna 2008.

Kirsikkapuiston pinta-ala on 5,8 hehtaaria. Puiston peruskorjauksen suunnittelu käynnistyi vuonna 2015. Sen tavoitteena oli kohentaa puiston ulkoasua sekä parantaa puiston toimintaedellytyksiä Hanami-juhlaa sekä myös muita tapahtumia ajatellen. Puisto peruskorjattiin vuosina 2020-21 edustavaksi, japanilaistyyliseksi puistoksi.

Puiston etelään avautuvalla rinteellä kasvaa kaarimuodostelmassa kirsikkapuita. Peruskorjauksessa puistoon istutettiin n. 90 kpl uutta kirsikkapuuta, jotka ovat 8 eri lajiketta. Lisäksi puistoon istutettiin japanilaisteemaan sopivia muita puuistutuksia, mm. pähkinäpuita. Hulevesiuomaan on istutettu 16 erilaista Iris-lajiketta, yhteensä n. 2800 kpl. Puistoon on istutettu myös noin 70 000 kpl sipulikukkaa.

Puiston japanilaishenkisyyttä on korostettu uusilla puistorakenteilla. Sisääntuloaukiolle rakennettiin porttiaihe sekä vesiaiheen äärelle puusilta, huoltosilta ja oleskelulaituri. Hulevesiuoman rannoille suunniteltiin jalustat kookkaita koinoboreja eli karppiviirejä kannattelevia trussitolppia varten. 6-8 metrin pituiset viirit on saatu lahjoituksena Japanista. Ne asennetaan liehumaan hulevesiuoman ylle Hanamin ja muiden juhlallisuuksien yhteydessä. Jalustat on upotettu maahan kansien alle. Sisäänkäyntien yhteyteen on tehty japanilaishenkiset infopylväät. Lisäksi puistossa on tyyliin sopivia penkkejä ja pöytiä. Puistossa on myös japanilaistyylisiä kiveys- ja kiviaiheita.

Hanamista on tullut rakastettu tapahtuma, jossa suomalaiset ja täällä asuvat japanilaiset voivat kohdata ja jakaa elämyksen yhdessä, kiitos Norio Tomidan ja aktiivisten roihuvuorelaisten. Kirsikkapuistosta on muodostunut kaupunginosansa nähtävyys ja roihuvuorelaisten ylpeys.