F_logo

lauantai 20.5.

Arctia1_mika_huisman
OHH & Metro yhdessä avaavat:
Arctia Oy:n kelluva toimisto ja jäänmurtajalaituri
Aika 13.00, 14.00
Osoite Laivastokatu 9, 00160 Helsinki
Alkamispaikka Arctia Oy:n portti Laivastokadun päässä
Esittelijä Arctia Oy:n tiedottaja sekä arkkitehtitoimisto K2S Oy:n arkkitehti
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita ARVONTA! Turvallisuussyistä alueelle pääsy ja vierailijoiden määrä rajoitettu ja osallistujat arvotaan. Arvontaan voi osallistua lähettämällä meiliä otsikolla "Arctia" osoitteeseen info@openhousehelsinki.fi, meilissä pitää olla sähköpostiosoite ja puhelinnumero josta osallistujan tavoittaa. Arvonta on voimassa 1.-11.5.2017. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Arvottavat liput ovat aveclippuja joten voittajat voivat ottaa ystävän mukaan. HUOM voittajat! Kierrokselle henkilöllisyystodistus mukaan.
Jäänmurtajayhtiö Arctia Oy:n toimisto on rakennettu teräksisen kansilastiponttonin päälle, ja se on Suomen ensimmäinen kelluva toimistorakennus. Rakennus palkittiin Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL-palkinnolla vuonna 2013.

Rakennuksen horisontaalinen runko ja musta metallinen ulkopuoli muistuttavat Arctian perinteisten jäänmurtajien mustaa runkoa. Kaksikerroksinen toimistorakennus hahmottuu yhtenä jäänmurtajista, mittakaavaltaan kuitenkin pienempänä. Sisääntuloaulassa on käytetty pehmeästi kaartuvaa kuultokäsiteltyä puuta. Toimistoon tutustutaan sen suunnitelleen arkkitehtitoimisto K2S:n arkkitehdin opastuksella.

Arctian jäänmurtajat Voima, Urho, Sisu, Otso, Kontio ja Polaris ovat osa Helsingin kaupunkikuvaa kesäisin. Talvisin ne pitävät Suomen satamat auki ja avustavat muita aluksia Itämeren jääolosuhteissa. Jäänmurtajia ihaillaan kierroksella laiturista käsin asiantuntijan opastamana.
Arctia1_mika_huisman

Kuva: Arctia Oy


Allas_linnanlaiturilta
Allas Sea Pool
Aika 11.00
Osoite Katajanokanranta 2, 00160 Helsinki
Alkamispaikka Pääsisäänkäynti
Esittelijä Pekka Pakkanen, pääsuunnittelija
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita Suositellaan saapumista jalan tai julkisilla liikennevälineillä.
Allas Sea Pool on osin joukkorahoituksella toteutettu määräaikainen uimala ja kaupunkikulttuurikeidas. Kokonaisuus otettiin on otettu käyttöön neljässä eri vaiheessa ja hankkeen viimeinen vaihe valmistuu keväällä 2017.

Suunnitema jakautuu kelluvaan uima-allasalueeseen, jolla on sekä makeavesialtaita että merivesiallas, tapahtumapihaan ja päärakennukseen.

Veistosmainen puurakennus rajaa alueelta uusia näkymiä niin ulapalle kuin Kauppatorillekin. Rakennus luo pihoille yksityisyyttä ja suojaa merituulilta sekä toimii alueen maamerkkinä.

Kierroksella kuullaan Altaan arkkitehtuurista ja tutustutaan toimintaan ja tiloihin.
Allas_linnanlaiturilta

Kuva: Huttunen-Lipasti-Pakkanen arkkitehdit


Lonna_aerial
Lonnan sauna
Aika 12.00
Osoite Lonna saari, Helsinki
Alkamispaikka Laiturilta
Esittelijä OOPEAA/ johtaja, arkkitehti Anssi Lassila
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita Lonnaan pääset JT-linen vesibussilla. Lähtö Kauppatorin Kolera-altaalta klo 11.30. Kierros on englanninkielinen
Arkkitehtitoimisto OOPEAA:n suunnittelema Lonnan sauna on uusi, juuri valmistunut, yleinen sauna pienellä Lonnan saarella Helsingin keskustan edustalla. Aikaisemmin Lonnan saari on ollut armeijan käytössä ja se on avautunut yleisölle muutama vuosi sitten.


Lonnan sauna asettuu suomalaisen saunarakentamisen jatkumoon, ammentaen perinteestä mutta samalla uudistaen sitä. Helsingin uusien yleisten saunojen ryhmässä Lonna erottuu paikkana jonne lyhyt merimatka antaa etäisyyden kaupungin vilinästä, paikkana jonne mennään nauttimaan elämästä ja luonnon rauhasta meren äärellä.

Lonnan sauna on ainoa uusi rakennus historiallisella saarella, jonka muut rakennukset on rakennettu Venäjän vallan aikana 1800-luvulla. Massiivipuurakenteinen parvisauna luon tunnelmallisen tilan saunomiselle. Saunan parvelta avautuva näkymä saaristoon on kaunis ja rauhoittava.

Kierroksella kuullaan saunan arkkitehtuurista ja kosketellaan saunan materiaaleja.

Lonnan saunakalenterista www.lonna.fi on mahdollista varata saunapaikkoja esimerkiksi klo. 14.00 alkavalle saunavuorolle.
Lonna_aerial

Kuva: Suomenlinna hoitokunta


Sunnanvik
Vartiosaaren huvilat
Aika 12.30
Osoite Vartiosaari
Alkamispaikka Reposalmen laituri Reposalmentien päässä
Esittelijä Arkkitehdit Maria Isotupa, Suvi Huttunen ja Ritva Luoto
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Kierrokselle mahtuu 90 paikalle ensiksi tullutta. Paikalle suositellaan tultavan julkisella liikenteellä. Reposalmentien päässä on paikoitusalue, mutta paikkoja hyvin rajoitetusti. Reitin pituus n. 4,5 km. Erittäin hyvät kävelykengät jalkaan. Huom! maasto paikka paikoin märkää.. Juomapullo mukaan. Maasto haastavaa ja polut kapeita, esim lastenvaunut eivät maastossa kulje. Vartiosaaren pop-up kahvila on auki lauttarannassa lauantaina 20.5. klo 12–16.30. Siellä ei ole kortinlukijaa, joten kannattaa varata kolikoita mukaan. Lähtö Vartiosaareen Reposalmen laiturista 12.30 ja paluu klo 15.30 (lähtö Vartiosaaresta)
Vartiosaari on kulttuurihistoriallisesti arvokas huvilasaari itäisessä Helsingissä. Sen ranta-alueita kiertää pääosin 1900-luvun alun kesäkoti- ja huvila-alue, johon olennaisena osana on liittynyt rikas huvilapuutarhakulttuuri. Vartiosaari luetaan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY 2009) osana Helsingin höyrylaivareittien kesähuvila-asutusta.

Saaressa on noin 50 huvilaa ja loma-asuntoa sekä satakunta muuta rakennusta, joiden kunto vaihtelee. Saarella asuu nykyisin ympärivuotisesti parikymmentä henkeä. Pääosa rakennuksista
on lähinnä kesäisin loma- ja virkistyskäytössä. Saaressa on mm. sosiaaliviraston ja nuorisoasiainkeskuksen kesätoimintaa lapsille sekä ammattiyhdistysten ja muiden yhteisöjen lomatoimintaa. Saareen kuljetaan vesiteitse.

Kierroksella vieraillaan kuudessa Vartiosaaren huvilassa, jotka ovat Bergkulla, Furubacka, Janneberg, Kaislikko, Sunnanvik ja Stugan.
Vartiosaaren suunnittelijat esittelevät huviloita ja kertovat saaresta ja sen historiasta. Myös huviloiden käyttäjiä on paikalla kertomassa huviloista ja toiminnasta.Sunnanvik

Kuva: Ksv


_dsc7592
Fazerin vierailu- ja kokouskeskus
Aika 13.00
Osoite Fazerintie 6, 01230 Vantaa
Alkamispaikka Fazer Experience pääsisäänkäynti
Esittelijä Mikko Summanen, arkkitehti SAFA, professori
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita Hyvä Open House Helsinki -kierrokseen la 20.5.2017 klo 13 osallistuva! Samalla reissulla, kun tulet Open House Helsinki -kierrokselle, joka alkaa klo 13, olisi hyvä mahdollisuus tutustua myös Fazer Experience vierailukeskuksen näyttelyyn. Opastetut kierrokset alkavat lauantaisin tasatunnein ja ne kestävät 1 tunnin. Toisin sanoen esimerkiksi klo 12 alkavalle kierrokselle ehtii hyvin ennen Open House Helsinki -kierrosta, johon lähtö on samasta paikasta kuin näyttelykierros päättyy. Voit hankkia liput näyttelykierrokselle ennakkoon täältä: http://www.ticketmaster.fi/artist/fazer-vierailukeskus-lippuja/976485?page=3 Myös Fazer Café Fazerila ja myymälämme ovat avoinna klo 10-16.30. Lisätietoja www.visitfazer.com
Fazer on kaikkien suomalaisten tuntema perinteikäs brändi ja hyvin monella on omakohtaisia muistoja vierailusta Fazerin tehtaille Vaaralaan. Uusi vierailijakeskus jatkaa tätä perinnettä tuoden siihen lukuisia uusia elementtejä. Projekti koskettaa Fazerilaa laajasti. Uudisrakennusten ja poistettujen aitojen ansioista entinen tehdasalue on muuttunut monipuoliseksi yleisölle avoimeksi kävijäkokemukseksi.

Vierailijakeskus on paviljonkimainen rakennus, joka on alueen uusi maamerkki. Fazerintien pysäköintialueet on muutettu puistomaiseksi vihreäksi ympäristöksi ja vierailijakeskukseen saavutaan tämän raaka-ainepuutarhan kautta, jossa eri tuotteissa käytettävät viljat ja hedelmät ovat läsnä.

Puinen kaareutuva alakatto on vierailijakeskuksen arkkitehtuurin vahva elementti. Pääsisäänkäynti johtaa näyttelytilojen lisäksi kahvilaan ja tehtaan myymälään. Trooppinen viherhuone on rakennuksen sydän. Tässä tilassa kävijät voivat tutustua kaakaopuihin, vaniljaköynnöksiin ja vaikkapa siihen miltä kanelipuu näyttää. Viherhuone siis jatkaa ulkoa alkanutta raaka-aineiden teemaa.

Vierailukeskuksen näyttely esittelee Fazerin perinnettä sekä tulevaisuutta vahvasti kokemuksen ja tekemisen kautta. Keskuksessa voi osallistua suklaan maistajaisiin, kokkauskurssille tai nähdä suklaan 3D-printtausta.

Fazerin vierailijakeskus on saanut vuoden 2016 teräsrakennepalkinnon ja Vantaan arkkitehtuuripalkinnon 2017.
_dsc7592

Kuva: Mika Huisman


Stockmann_hissitytot
Stockmann
Aika 13.00, 15.00, 22.00
Osoite Aleksanterinkatu 52 B 00101 Helsinki
Alkamispaikka Stockmannin Mannerheimintien puoleinen sisäänkäynti
Esittelijä Weikko Kotila, arkkitehti
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita JONOTUS! Kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille. Turvallisuus syistä kierrokselle suositellaan matalapohjaisia kenkiä, sillä osa kierroksesta kuljetaan ritiläportaita pitkin ja käydään katolla. Tapaaminen ennen kierroksen alkua Stockmannin Mannerheimintien puoleisen sisäänkäynnin luona. Kierroksille mahtuu 20 ensimmäistä. Kierroksen kesto noin 1–1,5 h.
Tervetuloa tutustumaan kaupungin keskeiseen maamerkkiin – Helsingin keskustan Stockmanniin!

Helsingin keskustan Stockmann on Euroopan suurimpia tavarataloja ja tarjoaa upeat puitteet tutustumiskierrokselle. Kierroksella on loistava tilaisuus päästä tutustumaan Stockmannin mielenkiintoiseen, yli 150-vuotiseen historiaan!

Opastetulla kierroksella kuulet kiinnostavia tarinoita Stockmannin tavaratalosta ja pääset kurkistamaan mielenkiintoisiin taustatiloihin. Käynnillä voit ihastella tavaratalon kosmetiikkaosaston yläpuolella olevan lasikaton rakenteita ja vanhan valokuilun ulkoseiniä. Kierrokseen kuuluu myös mm. kurkistus keskustan huoltotunneliin, ajelu harvinaisella Paternosterhissillä ja pääsy Stockmannin katolle, josta näkee Helsingin eri näkökulmasta!

Oppaana Helsingin tavaratalon laajennusprojektissa mukana ollut arkkitehti Weikko Kotila.

Luvassa on myös yksi yökierros sulkemisajan jälkeen.

Tervetuloa!
Stockmann_hissitytot

Kuva: Kenneth Luoto


Tu-170108-lorentzinpuisto-001
Kruunuvuorenranta
Aika 14.00
Osoite Koirasaarentie 34
Alkamispaikka Koirasaarentie 34, aukio
Esittelijä Projektipäällikkö Ulla Kuitunen ja arkkitehti Elina Ahdeoja
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita Alueella on käynnissä olevia rakennustyömaita sekä väliaikaisia järjestelyjä muun muassa jalankulkureiteissä.
Tervetuloa tutustumaan uuteen Kruunuvuorenrannan aluerakentamisprojektiin!

Komealle paikalle Kruunuvuorenselän itärannalle, vastapäätä kantakaupunkia on rakenteilla uusi kaupunginosa, Kruunuvuorenranta. Kruunuvuorenranta tarjoaa upeat näkymät merelle, kuusi kilometriä rantaviivaa, kartanopuistoja ja saaristoluontoa aidoimmillaan.

Alueen rakentaminen on käynnissä ja ensimmäiset osa-alueet Gunillankallio ja Borgströminmäki, jotka liittyvät vanhaan Laajasaloon, ovat valmistuneet. Kierroksella tutustutaan näihin alueisiin sekä käydään vanhan öljysataman alueella, josta avautuu huikeat näkymät kohti Helsingin keskustaa.

12 500 asukkaan kaupunginosa valmistuu 2020-luvun puolenvälin jälkeen.
Tu-170108-lorentzinpuisto-001

Kuva: Tuomas Uusheimo


Stockmann61-1384
"Modernia elämää" kaupunkikierros
Aika 14.00
Osoite HAM, Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Lähtö HAMin aulasta
Esittelijä Juulia Kauste, Arkkitehtuurimuseon johtaja
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Arkkitehtuurimuseon opastettu kaupunkikierros on osa HAM:n "Modernia elämää" näyttelyn ohjelmistoa ja kuljettaa vierailijat halki Helsingin keskustan.

Kierroksella kävelijöillä on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla, kuinka Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste kertoo modernin Helsingin muotoutumisesta ja historiasta arkkitehtuurin kerrostumien kautta.

Arkkitehtuurimuseo on mukana HAMissa esillä olevassa Modernia elämää -näyttelyssä, joka on ainutlaatuinen viiden museon yhteistyö. Mukana hankkeessa ovat Arkkitehtuurimuseon ja HAMin lisäksi Alvar Aalto -museo, Designmuseo sekä Suomen valokuvataiteen museo.
Stockmann61-1384

Kuva: Stockmannin tavaratalon rakennustyömaa vuonna 1930. Kuva MFA.


161228_retkeilija%cc%88nkatu_003
Viuhka-kerrostalo
Aika 15.00
Osoite Retkeilijänkatu 1, 00980 Helsinki
Alkamispaikka Aukio rakennuksen edessä
Esittelijä Jaakob Solla, pääsuunnittelija, toimitusjohtaja Arkkitehtitoimisto Konkret Oy
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita Pysäköintimahdollisuus Rastilan metroaseman liityntäpysäköintipaikoilla
Helsingin Vuosaaressa, Rastilan metroaseman vieressä sijaitseva As Oy Helsingin Viuhka palkittiin vuoden 2016 parhaana betonirakenteena vaativasta ja innovatiivisesta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta.

Rakennushankkeessa on kehitetty uusi parvekeratkaisu – niin sanottu noppaparveke – joka valetaan valkobetonista yhtenä kappaleena. Parvekkeen vesieristykset, vedenpoistoputket ja pellitykset asennetaan elementtitehtaalla valmiiksi.

Ulkoseinien pinnat ovat valkobetonia, graafista betonia sekä maalattua pintaa. Katujulkisivujen noppaparvekkeet elävöittävät maisemaa ja erilaiset pintastruktuurit on suunniteltu heijastamaan valoa ja varjoja kiinnostavalla tavalla.

161228_retkeilija%cc%88nkatu_003

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy


01
Hotelli Torni ja unelma suurkaupungista
Aika 16.00
Osoite Yrjönkatu 26, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Torni hotellin pääsisäänkäynti
Esittelijä Joona Rantasalo, opas, Arkkitehtuurimuseo
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! Jonotus! Kierrokselle mahtuu 20 ensimmäisenä paikalle tullutta.
Nuoren itsenäisen Suomen arkkitehtuuripiireissä innostuttiin 1920-luvulla amerikkalaisuudesta. Yhdysvallat edustivat demokratiaa ja kehitystä, ja maan suurkaupungit kiehtoivat pilvenpiirtäjineen arkkitehtien ja kaupunkisuunnittelijoiden mieliä.

Suurisuuntaiset citysuunnitelmat ja taivaita tavoittelevat rakennukset jäivät kuitenkin taloudellisten realiteettien vuoksi järjestään piirustuspöydälle. Arkkitehtitoimisto Jung & Jungin suunnittelema Hotelli Torni valmistui 1931, ja sitä voidaan pitää ajan ainoana toteutuneena ”pilvenpiirtäjänä”.

Vaikka Torni oli valmistuessaan Suomen korkein rakennus, on se 14-kerroksisena vielä melko vaatimaton tornitalo. Vertailun vuoksi samana vuonna valmistui 381-metrinen Empire State Building. Arkkitehtuuriltaan uuden ajan symboli edusti vielä varovaista modernismia. Uuden ajan loisto ilmenikin parhaiten sisätilojen tyylikkäässä art deco -henkisessä koristelussa, joka on meikäläisittäin melko harvinaista.

Arkkitehtuurinäkökulman lisäksi myös hotellin värikäs historia on kiinnostava. Olemassaolonsa aikana Torni on nähnyt niin saksalaisia sotilaita, liittoutuneiden valvontakomission, kulttuurin ja politiikan silmäätekeviä kuin monenmoisia yhdistyksiä ja harrasteseurojakin.
01

Kuva: Apollo, 1931 / MFA


0742c67127dbac84847d7c922f1a293b
Helsingin Kaupunginteatteri
Aika 16:00
Osoite Ensi Linja 2, 00530 HELSINKI
Alkamispaikka Pääsisäänkäynti
Esittelijä Pauno Narjus Arkkitehti
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! Jonotus! Kierrokselle otetaan 30 ensimmäisen paikalle tulevaa.
Haluaisitko kurkistaa kaupunginteatterin lavastamoon, viettää hetki isolla lavalla tai seikkailla teatterin puvustamossa?

Helsingin kaupunginteatteri on yksi suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkirakennuksia ja kätkee sisäänsä 50-vuotta suomalaista
teatterihistoriaa.

Arkkitehti Timo Penttilän suunnittelema rakennus on valmistunut vuonna 1967 ja sen laajennusosa, Studio Elsa vuonna 1989. Suojeltu rakennus on nyt ollut pari vuotta remontissa ja avautuu syksyllä 2017.

Kierroksella kuullaan rakennuksen arkkitehtuurista, historiasta ja peruskorjauksesta,
kierroksella vieraillaan myös Suurella ja Pienellä näyttämöllä, ja näyttämöiden takana.

Tule, ja vertaa onko mikään muuttunut?

Kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlallisuudet ja juhlaohjelmiston esityskausi alkavat Myrskyluodon Maija-suurmusikaalin ensi-illalla 24.8.
0742c67127dbac84847d7c922f1a293b

Kuva:


Tietoa tapahtumasta Liity postistuslistalle arkisto på svenska in English työpöytäversio