F_logo

perjantai 11.9.

2945
Saksan suurlähetystö
Aika 13.00, 13.40
Osoite Krogiuksentie 4, Helsinki Kuusisaari
Alkamispaikka pääportti
Esittelijä Joachim Bussian, lehdistöyksikön päällikkö
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita Huom! Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt ja kierrokset ovat täynnä. Kierroksen varanneet, kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan! Ei isoja laukkuja tai reppuja. Lähetystöalueella on valokuvauskielto. Pysäköintipaikkoja löytyy jonkun verran kadulta. Ilmoittautuminen päättyy pe klo 12.
Saksan liittotasavallan suurlähetystön kanslia ja suurlähettilään virka-asunto Helsingin Kuusisaaressa valmistuivat 1. heinäkuuta 1993.

Suurlähetystön uudisrakennuksen suunnittelijaksi oli kaksivaiheisessa kansainvälisessä kutsukilpailussa valittu suomalainen arkkitehti Juha Leiviskä. Runsaat kaksi vuotta kestäneen rakennusvaiheen aikana hänen suunnitelmansa pohjalta syntyi arkkitehtuuria, joka ottaa huomioon toiminnallisuuden vaatimukset, luonnon, maisemalliset tekijät ja jo rakennetun ympäristön, vanhan huvilakaupunginosan, luonteen.

Vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan vaihtelevilla valaistusolosuhteilla luodaan eloisia ja eläviä näkymiä sisätiloista luontoon ja huonetilasta toiseen. Valoa tulvii rakennuksiin joka puolelta. Suurlähetystön suurista ikkunoista näkyy avarille sisäpihoille, jotka pienten lahdenpoukamien tavoin sulautuvat ympäröivään saarimaisemaan.

2945

Kuva: Arno de la Chapelle


Img_5775imgweb
Kruununmakasiini
Aika 14.00 - 18.00
Osoite Hämeentie 39, 00580 Helsinki
Alkamispaikka Sisäänkäynti Hämeentieltä
Esittelijä Helsingin kaupungin kiinteistövirasto
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita Rakennuksessa on sisäilmaongelmia. Portaissa luiska vaunuille. Vain ylinkerros on esteetön. Kruununkamasiini on avoinna klo 14-18, paikalla on asiantuntijoita esittelemässä kohdetta, mitään varsinaista yksittäistä kierrosta ei siis järjestetä.
Kurkista Sörnäisten vanhaan kruununmakasiiniin!

Hämeentien, Lautatarhankadun ja Junatien välissä sijaitseva Kruununmakasiini toimi arviolta vuoteen 1925 asti kruununverona maksettavan leipäviljan säilytyspaikkana.

Makasiini on rakennettu 1890-luvun alussa. ja sittemmin rakennusta on käytetty Sörnäisten vankilan myymälänä ja varastona.

Valtio lahjoitti rakennuksen Helsingin kaupungille 1980-luvulla jonka jälkeen sitä on käytetty muun muassa kaupunginmuseon konservointitilana.

Viimeisen sadan vuoden aikana tehdyt tie- ja siltarakennustyöt ovat piilottaneet makasiinin kolmen tien väliin.


Img_5775imgweb

Kuva: Kari Hakli


Tyotuomioistuin03
Marmoripalatsi
Aika 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00
Osoite Itäinen puistotie 1, 00140 Helsinki
Alkamispaikka Pääsisäänkäynti
Esittelijä Taidehistorioitsija Silva Artto
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita Huom! Yhdelle kierrokselle mahtuu 50 henkeä.
Tervetuloa tutustumaan Kaivopuiston Marmoripalatsiin!

Arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli Kaivopuistossa sijaitsevan Marmoripalatsin 1910-luvun puolivälissä yksityiskodiksi. Rakennus oli valmistuessaan aikaansa edellä. Talossa oli keskuslämmitys ja tiettävästi ensimmäinen yksityiskotiin tehty hissi, joka toimii edelleen.

Nimensä palatsi on saanut ulkoseinien vaaleanharmaan marmorin mukaan. Valtion omistukseen palatsi siirtyi vuonna 1949. Viimeksi rakennuksessa on toiminut työtuomioistuin.
Tyotuomioistuin03

Kuva: Jari Härkönen


Ilonen_juha_3linja11_4linja12
Toinen Helsinki - Alppiharjun–Kallion korttelikierros
Aika 16.00
Osoite Porvoonkatu 29, 00510 Helsinki
Alkamispaikka Porvoonkatu 29 edestä
Esittelijä Juha Ilonen, arkkitehti SAFA, taiteilijaprofessori
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita Kierros on esteetön yhtä porrasta lukuunottamatta (Alppirinne). Se on kierrettävissä Kirstinkadun kautta.
Kierroksella tutustutaan kantakaupungin kortteleiden salattuun kääntöpuoleen ja katujulkisivujen historiaan. Pihojen portit ovat olleet lukittuina lähes poikkeuksetta 1990-luvulta lähtien, ja porttien takaiset pihatilat ovat muuttuneet puolijulkisista puoliyksityisiksi. Pihoilla vallitsee ajaton urbaani henki, ja talojen takasivujen arkkitehtuuri on parhaimmillaan elämyksellisempää kuin kadun puolella.

Alppiharjua ja Kalliota leimaa 1960-luvun suuren muuttoaallon tuottama arkkitehtuuri, mutta kortteleissa on myös nähtävissä vanhempia kerrostumia aina 1800-luvun lopulta alkaen.

Kierros perustuu kirjoihin Kolmas Helsinki – kerroksia arjen arkkitehtuurissa / Juha Ilonen (Atlas Art 2013) ja Toinen Helsinki – kortteleiden kääntöpuolen arkkitehtuuri / Juha Ilonen (Rakennustieto 1996, Atlas Art 2014).
Ilonen_juha_3linja11_4linja12

Kuva: Juha Ilonen


Tutkijasali
OHH & Metro-lehti yhdessä avaavat:
Kansallisarkisto
Aika 16.00, 17.15
Osoite Rauhankatu 17, 00170 Helsinki
Alkamispaikka Vanha sisäänkäynti
Esittelijä kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita ARVONTA! Länsi-metron kierroksen arvonta järjestetään yhteistyössä Metro-lehden kanssa. Osallistuminen verkossa: metroskaba.fi/c/kansallisarkisto tai osallistuminen tekstiviestillä: lähetä viesti numeroon 17181 (0,25€). Kirjoita viestin alkuun Open Kansallisarkisto sota tai Open Kansallisarkisto Helsinki ja välilyönnin jälkeen sähköpostiosoitteesi. Arvonta on voimassa 26.8.-6.9.2015. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti HUOM! Nettisivut ja tekstiviestit toimivat vain kun kilpailu on käynnissä.
Kansallisarkisto säilyttää suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyviä asiakirjoja ja tarjoaa niitä tutkijoiden ja yksityishenkilöiden käyttöön. Saatavilla on yli 100 kilometriä henkilöiden, sukujen, paikkojen ja Suomen historiaan liittyviä aineistoja.

Voit tutkia aineistoja yleisötiloissa, mutta tällä kierroksella pääset kurkistamaan koko kerrokselliseen rakennukseen; kulkemaan suljetuista ovista, kiertämään maanalaisiin makasiineihin ja kuulemaan tarinoita teema-aiheista. Tervetuloa tutustumaan Kansallisarkiston suljettuihin holveihin!

Kierrosten teemat:
klo 16 sota
klo 17.15 Helsinki
Tutkijasali

Kuva: Marko Oja


Paarakennus_oscar_ortiz-nieminen
Taidehistorialliset kävelykierrokset - Helsingin yliopisto
Aika 16.30
Osoite Unioninkatu 34, 00100, Helsinki
Alkamispaikka Helsingin yliopiston päärakennuksen portailta, Senaatintorin puoli.
Esittelijä Taidehistorialliset kävelykierrokset, Helsingin yliopisto, taidehistorian opiskelija
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita Paikoitusta ei ole yliopistolla erikseen. Paikoitus Senaatintorin ympäristöön. Päärakennuksella on portaita. Muihin kohteisiin tutustutaan lähinnä ulkoa käsin eli esteetöntä pitäisi olla. HUOM! kierros on englanninkielinen.
Taidehistorialliset kävelykierroksella tutustutaan Helsingin yliopiston kohteisiin, Päärakennukseen, Kansalliskirjastooon sekä Topeliaan ja Metsätaloon Unioninkadun varrella.

Yliopiston nykyinen päärakennus otettiin käyttöön vuonna 1832 C.L. Engelin piirustusten mukaan. Rakennus laajennettiin korttelin kokoiseksi, kun J.S. Sirénin suunnittelema uusi puoli valmistui 1937.

Kansalliskirjasto eli entinen Helsingin yliopiston kirjasto otettiin käyttöön 1845. Se kuului myös Engelin Senaatintorin kokonaissuunnitelmaan.

Topelia eli entinen Kantonistikoulu valmistui 1821-1830. Rakennus toimi sotilaallisena sisäoppilaitoksena Venäjän vallan ajalla 1832 asti. Sittemmin sairaalakäytössä ollut rakennus tuli yliopiston käyttöön 1998. Myös tästä rakennuksesta osa on Engelin käsialaa.

Empireajan rakentamisella oivana vastapainona toimii kierroksella esiteltävä Metsätalo, joka valmistui 1939. Alunperin rakennus oli Metsäntutkimuslaitoksen sekä Metsätieteellisen tiedekunnan käytössä.
Paarakennus_oscar_ortiz-nieminen

Kuva: Oscar Ortiz-Nieminen


Dsc2973-900x600
Ravintola Bronda
Aika 16:00
Osoite Eteläesplanadi 18, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Esplanadin puisto, Re-Creation -paviljonkien luona
Esittelijä Suunnittelija Risto Wikberg ja ravintoloitsija Matti Wikberg
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Tervetuloa tutustumaan ravintola Brondan sisustukseen suunnittelija Risto Wikbergin ja ravintoloitsija Matti Wikbergin johdolla!

Ravintola Bronda - miksi sisustukseen
kannattaa satsata? Suunnittelija Risto Wikberg ja ravintoloitsija Matti Wikberg kertovat yhteistyöstä ja sen tuloksista, kokoontuminen kello 16 Re-Creation -paviljongeilla.
Dsc2973-900x600

Kuva:


_group_0_-_an38589__an38629-11_images
Viikinmäen korttelitalo
Aika 17.00
Osoite Harjannetie 36, 00710 Helsinki
Alkamispaikka pääsisäänkäynti
Esittelijä Projektiarkkitehti Tommi Kantanen, arkkitehti SAFA
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Päiväkodin ja koulun käsittävä korttelitalo on Viikinmäen uuden asuinalueen ainoa julkinen rakennus. Rakennus saa hahmonsa lukuisien toiminnallisten vaatimusten sijoittamisesta tontin haastaviin, yli 15m korkeuseroihin. Rakennuksen sijoitus tontille mahdollistaa luontoarvoltaan merkittävien tontin osien säilyttämisen osana koulun ja päiväkodin yhteistä piha-aluetta.

Harjannetien suuntaan rakennus näyttäytyy muurimaisena ja kompaktina kivirakennuksena. Lasten pihojen suuntaan rakennuksen mittakaava on intiimimpi, ja materiaali vaihtuu kivestä lämpimäksi puuksi jota pihakatokseksi muotoiltu räystäs suojaa. Värimaailma on niukka, materiaalit on valittu kauniisti patinoituviksi.

Sisätiloissa puolen kerroksen tasoerot mahdollistavat monipuolisia näkymiä ja vaihtelevia tiloja. Juhlasalina toimiva ruokasali näyttämöineen sekä pääaula ja kirjasto muodostavat rakennuksen sydämen, jonka ympärille muut tilat on ryhmitelty. Sisäpintoihin on jätetty materiaalin karheutta.

Rakennuksessa on 180 oppilaspaikkaa luokka-asteille 1-6, 105 päiväkotipaikkaa sekä tiloja alueen asukkaita varten.
_group_0_-_an38589__an38629-11_images

Kuva: Mika Huisman


15709147848_23bbf6a5b0_z
OHH & Metro-lehti yhdessä avaavat:
Länsimetron asema
Aika klo 14.00
Osoite Tapiontori 3 A, 02100 Espoo, Länsimetron konttori
Alkamispaikka Tapiontori 3 A, Länsimetron konttori
Esittelijä Selviää myöhemmin.
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita ARVONTA! Länsi-metron kierroksen arvonta järjestetään yhteistyössä Metro-lehden kanssa. Osallistuminen verkossa: metroskaba.fi/c/lansimetro tai osallistuminen tekstiviestillä: lähetä viesti numeroon 17181 (0,25€). Kirjoita viestin alkuun Open Länsimetro ja välilyönnin jälkeen sähköpostiosoitteesi. Arvonta on voimassa 26.8.-6.9.2015. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti HUOM! Nettisivut ja tekstiviestit toimivat vain kun kilpailu on käynnissä.
Tutustu ensimmäisenä upo-uuteen Länsimetroon!
Länsimetron liikenne alkaa elokuussa 2016. Nyt ensimmäisessä vaiheessa valmistuu 14 kilometriä pitkä ratalinja Ruoholahdesta Matinkylään ja kahdeksan uutta asemaa. Asemat ovat Helsingissä Koivusaari ja Lauttasaari sekä Espoossa Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä. Harvinaisella kierroksella tutustutaan yhteen asemaan maan alla sekä kuullaan Länsimetron rakentamisesta ja vaiheista.

Tutustumista varten tarvitaan työmaan turvavarusteet Länsimetron konttorilta. Työmaavierailu on vain täysi-ikäisille. Asematyömaalle siirrytään bussilla. Työmaalla liikutaan jalan. Näin rakentamisen aikana liikkuminen tapahtuu vain portaita pitkin. Kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille.
15709147848_23bbf6a5b0_z

Kuva: Länsimetro Oy


Tietoa tapahtumasta Liity postistuslistalle arkisto på svenska in English työpöytäversio