Facebook_mv
Wdc

perjantai 14.9.

Marimekko_dye_2012-14
Marimekko-talon kangaspaino Herttoniemessä
Aika 10.00
Osoite Puusepänkatu 4, 00880 Helsinki
Alkamispaikka Marimekko-talon sisääntuloaula
Esittelijä Anu-Mari Salmi, tuotantopäällikkö, Marttiina Utriainen, pr-assistentti, Reijo Lahtinen, Arkkitehti SAFA
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Marimekko avaa ovet designinsa synnyinsijoille! Tehdaskierroksella nähdään, kuinka Marimekon värit ja kuviot painetaan. Helsingin kangaspainossa painetaan noin 1,5 miljoonaa metriä kangasta vuodessa.

Herttoniemen teollisuusalueella sijaitsevassa Marimekko-talossa toimivat kangaspainon lisäksi Marimekon pääkonttori, malliompelimo ja kaksi myymälää. Kangaspaino valmistui ensiksi, kahdessa vaiheessa vuosina 1973 ja 1979. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Erkki Kairamo ja Reijo Lahtinen.Taloa laajennettiin vuonna 1983, jolloin myös pääkonttori ja ompelimo muuttivat Herttoniemeen. Laajennusosan on suunnitellut arkkitehti Ilkka Salo.
Marimekko_dye_2012-14

Kuva: Marimekko


Av_577_kulttuuritalo
Alvar Aalto -kierrokset
Kulttuuritalo
Aika 11.00, 12.00, 13.00
Osoite Sturenkatu 4, 00510 Helsinki
Alkamispaikka Pääoven edestä
Esittelijä muutostöistä vastaava pääarkkitehti SAFA Tom Lindholm Arkkitehdit NRT Oy:stä ja arkkitehti SAFA Jonas Malmberg, Alvar Aalto museon rakennusperintöyksiköstä
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Yhdelle kierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä HUOM! Kierros tapahtuu työmaalla. Paikan päällä jaetaan turvakypärä, suojaliivit ja lasit. Turvallisuussyistä osallistujilla edellytetään olevan paksupohjaiset ja tukevat kengät. Ilman näitä varusteita ei voi päästä kierrokselle.
Aalto piirsi Kulttuuritalon ensimmäisen luonnoksen Klubi-askin kanteen. Valmistuttuaan vuonna 1958 rakennus näytti miltei tarkalleen samalta kuin ensimmäinen luonnos!

Kulttuuritalon työmaakierros tarjoaa mahdollisuuden päästä näkemään kulissien taakse tämän merkittävän arvorakennuksen meneillään olevaa peruskorjaustyötä. Aalto suunnitteli Kulttuuritalon alunperin Suomen kommunistiselle puolueelle monitoimitaloksi. Rakennukseen tuli viuhkamaisen konsertti- ja teatterisalin lisäksi tilat monipuoliselle kulttuuritoiminnalle.
Av_577_kulttuuritalo

Kuva: Alvar Aalto säätiö


Pohjola_porras_sh_1_rgb
Inside Helsinki -kävelykierros
Aika 11.30
Osoite Senaatintori, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Senaatintorin keskeltä
Esittelijä Taidehistorioitsija Silva Artto
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Kierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä
Kahden tunnin mittaisen kävelyretken aikana pujahdetaan Helsingin keskustan hienoimpiin julkisiin sisätiloihin, joiden arkkitehtuuri herättää eloon pääkaupungin historiaa ja muuttuvia ihanteita tsaarillisesta empirestä nykypäivän tietoyhteiskuntaan: kansalliskirjastosta pörssin linnanpihaan ja jugend-kahvilasta akateemisiin tiloihin.

Preussilainen arkkitehti Carl Ludvig Engel loi Venäjän tsaarin toimeksiannosta Suomen suuriruhtinaskunnan uudelle pääkaupungille monumentaalisen empirekeskustan. Kansallisuusaatteen innoittamat nuoret jugend-arkkitehdit piirsivät rakennuksia, jotka yksityiskohdissaan vahvistivat suomalaisten kulttuurista identiteettiä. Suomalaisen muotoilun kultakauden arkkitehtuuri – modernismi – noudatti kuuluisuuteen johtaneita periaatteita: käytännöllisyyttä, muodon puhtautta ja näennäistä yksinkertaisuutta. Kulttuuriin perehtynyt Archtoursin opas kertoo historian vaiheista sekä arkkitehtien ja kuvataiteilijoiden tavoitteista.
Pohjola_porras_sh_1_rgb

Kuva: Sami Heikinheimo, Archtours


Haukilahden_vesitorni_ilmakuva_1968_r.kamunen
Haukilahden vesitorni
Aika 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
Osoite Hauenkallio 3, 02170 Espoo
Alkamispaikka vesitornin juurelta
Esittelijä Arkkitehti Risto Virkkunen, Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co ja yksikön päällikkö Petteri Jokinen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Yhdelle kierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä. Alue on työmaa-aluetta joten kaikkien on käytettävä turvaliivejä ja –kypärää alueella. Jokaisen on varustauduttava paksupohjaisilla kengillä
Haukilahden vesitorni on ollut Etelä-Espoon maamerkki jo yli 40-vuotta. Aikoinaan rakennusteknisesti aikaansa edellä ollut arkkitehti Erkko Virkkusen ja diplomi-insinööri Ilmari Hyppösen suunnittelema vesitorni muuntuu nyt ravintolakäyttöön avautuen lokakuussa 2012. Ravintolan näköalaterassi kohoaa 70 metrin korkeuteen. Kierroksella kuullaan vesitornin historiasta, merkityksestä, perusparannuksen periaatteista ja esitellään uudelleen rakennetut yleisölle avoimet tilat.
Haukilahden_vesitorni_ilmakuva_1968_r.kamunen

Kuva: R. Kamunen


Aalto_studio
Alvar Aalto kierrokset
Alvar Aallon ateljee (Tiilimäki)
Aika 13.30 English, 15.00 suomi
Osoite Tiilimäki 20, 00330 Helsinki
Alkamispaikka Ateljeen ulko-ovi
Esittelijä Alvar Aallon toimistossa työskennellyt arkkitehti SAFA Vezio Nava ja Alvar Aalto museon opas Säde Oksala
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Yhdelle kierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä
”Rakennustaidetta ei voi syntyä konttorimaisessa toimistossa. Oli siis välttämätöntä rakentaa erikoinen ateljeeritalo” perusteli Alvar Aalto uuden toimistorakennuksensa muotoa 1955. Ateljee kuuluu Aallon 50-luvun rakennusten parhaimmistoon.

Rakennuksen muurimainen massa kätkee sisäpihaansa amfiteatterimaisen puutarhan. Sen liuskekiviaskelmilla toimiston väki saattoi istuskella, kuunnella esitelmiä tai katsella valkoiseen muuriin heijastettuja diaesityksiä. Toisessa kerroksessa on kapearunkoinen piirustussali, jossa luonnonvalo kiertää kauniisti korkeiden ikkunanauhojen kautta. Sisäpihan korkean muurin takaa löytyy ”Taverna” eli henkilökunnan ruokasali. Alvar Aalto johti arkkitehtitoimistoaan kuolemaansa, vuoteen 1976, saakka. Tämän jälkeen toimisto jatkoi arkkitehti Elissa Aallon johdolla vuoteen 1994 saakka.
Aalto_studio

Kuva: Alvar Aalto säätiö


2h_21
Toinen Helsinki: Kävelykierros Kampin korttelipihoilla
Aika 14.00
Osoite Annankatu 30, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Annantalon piha

Esittelijä Juha Ilonen, arkkitehti SAFA
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Takapihojen arkkitehtuuri on parhaimmillaan voimakkaampaa ja elämyksellisempää kuin kadun puolella! OpenHouseHelsinki ohjelman perinteiseksi suosikkiohjelmaksi noussut sisäpihakierros suuntaa nyt Kamppiin ja Punavuoreen.
Kierroksella tutustutaan Kampin (ja vähän Punavuorenkin) kortteleiden tuntemattomaan kääntöpuoleen. Kortteleissa on nähtävissä kerrostunutta historiaa 1800-luvun alusta lähtien, historian tuottamia oikkuja, sattumanvaraisuutta ja yllätyksellisyyttä. Kortteleiden suljettuja, puoliyksityisiä piha-alueita ei tavallisesti pääse katsomaan.
2h_21

Kuva: Juha Ilonen


Ruma_helsinki_arkkitehtuurimuseo
“Ruma” Helsinki
Aika 14.00
Osoite Toinen linja 4 A, 00530 Helsinki
Alkamispaikka Kallion virastotalon edestä
Esittelijä Petteri Kummala
Esteettömyys Kohde on esteetön.
60-70-luvun arkkitehtuurilla on yleisesti hieman huono maine ja sitä pidetään jopa suorastaan rumana. Kierroksen tarkoitus on porautua tähän rumuuteen ja valottaa ideoita ja ajatuksia aikakauden arkkitehtuurin taustalla. Kierros on Arkkitehtuurimuseon järjestämä
Ruma_helsinki_arkkitehtuurimuseo

Kuva: Arkkitehtuurimuseo


Img_2436
Aikamatka Unioninkadulle!
Metsätalo, Topelia ja Vanha klinikka
Aika 14.00, 15.15
Osoite Unioninkatu 40, 00170 Helsinki
Alkamispaikka Metsätalon sisäpiha
Esittelijä yliopiston taidehistorian opiskelijat
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Aikamatka Unioninkadulle!
Useat Helsingin yliopiston keskustakampuksen historiallisesti merkittävistä toimitiloista levittäytyvät Unioninkadun varrelle. Vanhempaa, empirekauden rakennuskantaa edustavat Topelia-kortteli ja Vanha klinikka. Molemmissa kohteissa näkyy C.L. Engelin suunnittelutyön jälki. Alueen uudempaa arkkitehtuuria edustavat Jussi Paatelan suunnittelema funkistyylinen Metsätalo (1939) ja Einari Teräsvirran piirtämä modernistinen laitosrakennus (1963).

Tienoon uusin tulokas on Juha Leiviskän Svenska social- och kommunalhögskolanin toimitalo vuodelta 2009. Kierroksella kuullaan Unioninkadun rakennusten historiasta ja tutustutaan arkkitehtuuriin.

Img_2436

Kuva: Oscar Ortiz-Nieminen


Ulkoperspektiivi_2009-08-17
UUTTA ARKKITEHTUURIA!
Saunalahden koulu
Aika 15.00
Osoite Brinkinmäentie 1, 02330 Espoo
Alkamispaikka Ulkoauditorio / pihan puoleinen pääovi
Esittelijä Hanna Sarakorpi, rehtori sekä Verstas Arkkitehdit
Esteettömyys Kohde on esteetön.

Saunalahden koulu on opetuksen, kulttuurin ja harrastamisen monitoimitalo, jossa toimii 750 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, nuorisotila ja kirjasto. Rakennus avaa koulun toiminnan aktiiviseksi osaksi alueen asukkaiden arkiympäristöä. Rakennuksen eri osat on koottu yhtenäisen, maastoa myötäilevän kuparikaton alle. Suojaisat pihapoukamat lähiliikuntapaikkoineen ovat koulun lisäksi myös asukkaiden käytössä. Koulun sydämessä on komea ruokailusali, joka avautuu alueen tulevalle keskustorille.

Saunalahden koulun suunnittelusta järjestettiin 2007 yleinen arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Verstas Arkkitehdit Oy.n ehdotus ”Askel”. Rakennus otettiin käyttöön elokuussa 2012.
Saunalahden koulussa tullaan painottamaan vahvasti kestävää kehitystä Vihreä Lippu -kouluna sekä taito- ja taideaineita osana erilaisia oppimisprosesseja, ja nämä asiat on huomioitu erityisesti tilojen suunnittelussa.
Ulkoperspektiivi_2009-08-17

Kuva: Verstas arkkitehdit


Kauppakorkeakoulu2_aki-pekka_sinikoski
Kauppakorkeakoulun päärakennus
Aika 15.00
Osoite Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennus, Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki
Alkamispaikka päärakennuksen ala-aula
Esittelijä opas Oscar Ortiz Nieminen
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun päärakennus Töölössä on yksi Suomen jälleenrakennusajan arkkitehtuurin hienoimmista taidonnäytteistä. Vuonna 1950 valmistunut, Woldemar Baeckman ja Hugo Harmian suunnittelema päärakennus on merkitty suojelukohteeksi kansainvälisen modernin arkkitehtuurin Docomodo -järjestön rekisteriin. Sisustuksesta ovat vastanneet aikansa nuoret kyvyt, kuten Ilmari Tapiovaara ja Maija Heikinheimo.

Tunnin mittainen kävelykierros vie tutustumaan Kauppakorkeakoulun taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin aarteisiin. Kierroksella nähdään mm. hieno juhlasali ja Tynellin suunnittelemat uniikit messinkivalaisimet sekä Ilmari Tapiovaaran suunnittelemat istuimet. Lisäksi vieraillaan Isossa luentosalissa, joka oli aikansa edelläkävijä akustiikan osalta.
Kauppakorkeakoulu2_aki-pekka_sinikoski

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski


Photo_jussi_tiainen
UUTTA ARKKITEHTUURIA!
Tillinmäen päiväkoti
Aika 16.00
Osoite Tillintie 23, 02230 Espoo
Alkamispaikka piha
Esittelijä Työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy / Arkkitehti SAFA Jyrki Iso-Aho
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Suomalainen koulu - ja päiväkotirakentaminen on saanut viime vuosina paljon kansainvälistä huomiota. Hauska Tillinmäen päiväkoti on esimerkki nopeasti kasvavan kaupungin uusista palvelurakennuksista, jotka luovat arkkitehtuurillaan uusille asuinalueille ilmettä ja identiteettiä.

Tänä vuonna valmistuneessa päiväkodissa on viisi lapsiryhmää. Ulkopuolelta rakennus on mäntyä ja sinkkipeltiä.

Photo_jussi_tiainen

Kuva: Jussi Tiainen


Jansson_1
OHH & Vartti-lehti yhdessä avaavat:
Tove Janssonin ateljee
Aika 16.00
Osoite Ullanlinnankatu 1 A, 00130 Helsinki
Alkamispaikka
Esittelijä Sophia Jansson, Taiteellinen johtaja, Oy Moomin Characters Ltd
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita Haluaisitko päästä ystäväsi kanssa vierailemaan Tove Janssonin ateljeessa? OpenHouseHelsinki ja Vartti-lehti arpovat 10 onnellista voittajaa ystävänsä kanssa opastetulle kierrokselle ateljeeseen. Arvontaan voi osallistua lähettämällä tekstiviestin numeroon 17181 (0,25€). Kirjoita viestin alkuun Open 1 (Tove Jansson) ja välilyönnin jälkeen sähköpostiosoitteesi. Arvonta on käynnissä 20.8.–7.9.2011. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Tove Janssonin viehättävä ateljeekoti on säilynyt lähes alkuperäisasussaan sisustusta ja tavaroita myöten. Tove Jansson vuokrasi tornihuoneen loppukesällä 1944, ja ateljeekoti ehti toimia taiteilijan tukikohtana lähes 60 vuotta. Raili ja Reima Pietilä suunnittelivat 1960-luvulla tornihuoneiston sisustuksen, joka on yhä jäljellä. Kun Tove Janssonin elämänkumppani Tuulikki Pietilä muutti samaan taloon Kasarminkadun puolelle, kulkivat Tove ja Tuulikki toistensa luokse kapeaa ullakkokäytävää pitkin. Tove Janssonin ateljeekoti on muuten yleisöltä suljettu.
Jansson_1

Kuva: Sophia Jansson


Kallion_kirkkosali_hdr-4
Kallion kirkko
Aika 16.00 in English, 17.00 på Svenska, 18.00 suomeksi ja 19.00 suomeksi
Osoite Itäinen papinkatu 2, 00530 Helsinki
Alkamispaikka Kallion kirkon pää-eteinen
Esittelijä Kanttori Tommi Niskala, Kappalainen Riitta Männistö, Peter Sörensen
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Kallion kirkko on jokaiselle kalliolaiselle tuttu maamerkki, mutta moniko on vieraillut esim. kirkon uruissa? Lars Sonckin suunnittelema Kallion kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1912. Kansallisromanttista tyylisuuntaa edustavaan kirkkoon mahtuu 1200 seurakuntalaista ja kirkossa on ranskalaisromanttiset 48-äänikertaiset lehteriurut sekä barokkityyliset kuoriurut. Kierroksella tutustutaan kirkkotilaan ja kurkistetaan jopa urkuihin, kierretään yleisöltä normaalisti suljetulla lehtereillä ja pysähdytään sakastissa ”hylätyn alttaritaulun” äärellä.
Kallion_kirkkosali_hdr-4

Kuva: Kallion seurakunta


1000-skanska-1
UUTTA ARKKITEHTUURIA!
Skanskatalo
Aika 17.00
Osoite Nauvontie 18, 00280 Helsinki
Alkamispaikka Ala-aula
Esittelijä Kierroksen isäntänä Skanska ja esittelijöinä arkkitehti Katia Salo, Arkkitehtitoimisto Larkas&Laine sekä Lena Weckström, konsultoiva arkkitehti, Graphic Conrete
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Yhdelle kierrokselle mahtuu max. 30 henkilöä
Mannerheimintien alkuun Ruskeasuolle Manskun Rasti -toimistokokonaisuuteen on kohonnut kaksi jykevää taloa, joissa kohta työskentelee jopa 700 ihmistä. Skanska muutti uuteen pääkonttoriinsa helmikuussa ja viereinen toimistotalo valmistui kesän kynnyksellä. Lähivuosina tämä Arkkitehtitoimisto Larkas&Laineen suunnittelema toimistokokonaisuustäydentyy vielä kahdella talolla.

Kaikkien talojen pääsisäänkäynti on yhteiseltä atriumpihalta. Myös toimistotilat kiertyvät korkean, avoimen atriumin ympärille, samaan tapaan kuin talot järjestyvät atriumpihan ympärille. Yhteinen kahvitila on joka kerroksessa atriumin reunalla, vieressä hissit ja neuvottelutilat. Työtilat taas sijaitsevat enimmäkseen kauempana ytimestä, joten ohikulkijat eivät häiritse edes avotoimistossa istujaa. Vaikka tilankäyttö on tehokasta kuten nykytoimistossa kuuluukin, tuntuu tilaa olevan paljon. Lisäksi ikkunat tuovat työpisteisiinrunsaasti luonnonvaloa. Rakennuksen ilme muuttuu eri etäisyyksiltä tarkasteltuna ja yksityiskohtia paljastuu lisää lähemmäksi tultaessa; maantasokerroksen graafisen betonin karttakuvio ja sama kuvio aurinkosuojiin tulostettuna alkavat paljastua vasta lähietäisyydellä.

Ympäristötehokkuus on ollut tässä kohteessa tärkeä suunnittelun lähtökohta alusta asti. Talo kuluttaa energiaa vain 75 kWh vuodessa neliömetriä kohti, mikä on noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2010 energiamääräykset edellyttävät. Valaistusta ja ilmastointia ohjataan työpistekohtaisesti todellisen tarpeen mukaan, ja talossa on myös sadevedenkeruujärjestelmä. Rakennusaikaisesta jätteestä on hyödynnetty joko materiaalina tai energiana yli 95 %.
1000-skanska-1

Kuva: Kuvio


Rautatalo
Alvar Aalto kierrokset
Rautatalo
Aika 17.00
Osoite Keskuskatu 3, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Pääoven edessä
Esittelijä : Alvar Aalto säätiön varapuheenjohtaja, arkkitehti SAFA Tommi Lindh kertoo talon arkkitehtuurista ja Taidesäätiö Meritan opas esittelee Rautatalon modernin taiteen teoksia.
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita HUOM! JONOTUS! Yhdelle kierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä HUOM! Kierroksella ei saa kuvata!
Rautatalo avautuu!
OpenHouseHelsinki- tapahtuman puitteissa on harvinainen tilaisuus tutustua Alvar Aallon suunnittelemaan, vuonna 1955 valmistuneeseen Rautataloon, joka on saanut nimensä tiloissa alunperin sijainneen Rautakauppojen keskusjärjestön mukaan.
Tuolloin edistyksellisen liikerakennuksen toimistokerrokset rakentuvat valoisan marmoripihan ympärille, johon siivilöityy kattoikkunoiden kautta luonnonvalo. Välimeren arkkitehtuurin vaikutteita omaavan valopihan yhteyteen sijoitettiin myymälätiloja sekä Aalto-kalustein sisustettu kahvila. Rautatalo on edelleen käytössä liikerakennuksena. Rakennus sekä osa sen arvokkaista sisätiloista on suojeltu rakennussuojelulailla.

Rautatalo

Kuva: Alvar Aalto säätiö


Cloudcity04_merikortteli_sisapihalta_credit_ala_architects_2049
peruttu
UUTTA ARKKITEHTUURIA!
Cloud City -installaatio
Aika 17.00
Osoite Pursimiehenkatu 29-31, Helsinki
Alkamispaikka Pursimiehenkatu 29-31 sisäpiha
Esittelijä arkkitehti SAFA Samuli Woolston, Arkkitehtitoimisto ALA Oy
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Lisäohjeita PERUTTU!!
Millainen on tulevaisuuden Helsinki? Cloud City -rakennus on suunniteltu nousevaksi Merikorttelin sisäpihalle, jota nykyään hallitsevat parkkipaikat. Näin tila saataisiin uudelleen sen alkuperäiseen käyttöön - koko korttelin yhteiseksi ja eläväiseksi kokoontumispaikaksi.

Pihapiiristä kaavaillaan vehreää ja modernia oleskelutilaa sekä talon asukkaille että korttelissa työskenteleville. Cloud City on ehdotus monipuolisemman, elävämmän ja tiiviimmän kaupungin rakentamiseksi. Se on esimerkki luovemmasta tavasta tiivistää kantakaupunkia ainutlaatuisin, kunkin tilanteen erityisominaisuuksista lähtevin tavoin. Kierroksella kuullaan ja keskustellaan rakennuksen suunnitelmista ja alueen elävöittämisestä. OpenHouseHelsinki-viikonlopuksi nostetaan kolme yhden huoneen kokoista ilmapallokuutiota ilmaan Merikorttelin sisäpihan ylle. Ylin huone on hankkeen korkeimmalla kohdalla, kaksi muuta hajallaan niin, että yläosan asuntojen sijainnista ja hankkeen todellisesta koosta ja näkyvyydestä saa kuvan.

Cloudcity04_merikortteli_sisapihalta_credit_ala_architects_2049

Kuva: ALA arkkitehdt


Tu-120706-martensbro-026
UUTTA ARKKITEHTUURIA!
Mårtensbro skola och daghem
Aika 17.30
Osoite Rehtorinkuja 4, 02360 Espoo
Alkamispaikka Pääsisäänkäynti
Esittelijä Tuukka Vuori, arkkitehti SAFA + Veikko Ojanlatva, arkkitehti SAFA, Playa arkkitehdit
Esteettömyys Kohde on esteetön.
”Byysat”. Se oli Playa arkkitehtien Mårtensbron koulun ja päiväkodin arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen nimi. Housujen muotoinen rakennus seurailee tontin maaston muotoja. Rakennuksen muoto luo liikenteen melulta ja pohjoistuulelta suojatun piha-alueen, jonka sylimäisyyttä korostavat lisäksi julkisivun lämpimän sävyiset puupilasterit.

Rakennuksessa toimii ruotsinkielinen päiväkoti, esikoulu sekä alakoulu. Lisäksi rakennuksessa on tiloja Sökövikens skolan 7-9 -luokkien oppilaille. Yhteensä oppilaita on n. 550. Rakennuksen tärkeimmät yhteistilat, ruokasali ja aula, sijoittuvat "lahkeiden haaraan", josta avautuvat pitkät näkymät etelään kohti merta. Mårtensbron koulu ja päiväkoti on Espoon kaupungin energiatehokkaiden opetusrakennusten pilottihanke. Rakennuksessa hyödynnetään aktiivisesti ja passiivisesti aurinkoenergiaa sekä maalämpöä.

Tu-120706-martensbro-026

Kuva: Tuomas Uusheimo


Kaisa
UUTTA ARKKITEHTUURIA!
Helsingin yliopiston Keskustakampuksen Kaisa-kirjasto
Aika 18.00
Osoite Fabianinkatu 30, 00100 Helsinki
Alkamispaikka Fabianinkadun pääsisäänkäynti
Esittelijä arkkitehti SAFA Vesa Oiva, Anttinen Oiva arkkitehdit
Esteettömyys Kohde on esteetön.
Kaisa-kirjaston 28.000 neliötä tarjoaa uuden kodin Helsingin yliopiston kirjaston yli 1,5 miljoonalle niteelle. Syyskuussa avautuva, Anttinen Oiva arkkitehtien suunnittelema kirjasto on Kaisaniemen uusi maamerkki. Alakerrassa sijaitsevat Kaisaniemen metroasema ja liiketiloja, ylhäällä tiilikaaren taakse sijoittuvat kirjaston kävijöiden ja henkilökunnan tilat. Kierroksella tutustutaan kirjaston myös yleisöltä normaalisti suljettuihin tiloihin ja kattoterassilta avautuvat hienot näkymät yli koko kaupungin.
Kaisa

Kuva: Anttinen Oiva arkkitehdit


Santahamina
Santahamina
Aika 18.00
Osoite Santahamina, 00860 Helsinki, Bussilla 86 pääsee portille
Alkamispaikka Santahaminan varuskunnan portti/parkkipaikka
Esittelijä Markku Virtanen, Esa Piisilä, Jarmo Nieminen
Esteettömyys Kohde ei ole esteetön.
Lisäohjeita HUOM! Kaikille kierrokselle osallistujille henkilöllisyystodistus mukaan! Koska kyseessä on sotilasalue, ulkomaan kansalaisten tulee anoa lupa 3 viikkoa ennen vierailua. Lupaa anotaan lähettämällä kopio passista ja henkilötiedot osoitteeseen rek@openhousehelsinki.fi viimeistään 21.8.2012 Huom! Suositellaan tuloa bussilla, lähiseudun asukkaiden pihoihin EI VOI pysäköidä.
Noin 4 500 vuotta sitten Itämerestä kohonnut Santahaminan saari oli viikinkiaikainen merenkulkijoiden pysähdys- ja kauppapaikka. Viimeiset 200 vuotta Santahamina on ollut yhtämittaisesti sotilasalueena. Saari siirtyi vähitellen sotilaskäyttöön Suomen sodasta keväästä 1808 alkaen. Erityisesti jatkosodan aikana Santahamina toimi vahvana ilmapuolustuksen tukikohtana ja pelasti osaltaan pääkaupungin täydelliseltä tuholta.

Saari kätkee sisäänsä paitsi paljon tarinoita Suomen historiasta, myös viehättävän saariluonnon. Kierroksella tutustutaankin juuri Santahaminan luontoon ja historiaan. Retken aikana kävellään n. 3 kilometriä maastossa.
Santahamina

Kuva: Santahamina